Διατρέχοντας την ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ


Μία από τις πολυάριθμες επιπτώσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Οκτωβριανής Επανάστασης, που αλλάξαν τον κόσμο, ήταν και η εντατικοποίηση των συνδικαλιστικών δράσεων παγκοσμίως. Έτσι, τη στιγμή που ο ελληνικός στρατός αποβιβαζόταν στη Σμύρνη το 1919, και ενώ ήδη είχε προηγηθεί η δημιουργία της ΓΣΕΕ το 1918, έκανε την εμφάνισή του ο πρώτος αμιγώς επαγγελματοβιοτεχνικός συνδικαλιστικός φορέας, η Ένωσις Βιοτεχνικών Συντεχνιών και Σωματείων Εργοδοτών της Ελλάδος (ΕΣΣΕΕ), που λίγο αργότερα θα μετονομαζόταν σε Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕ). Η ΓΣΕΒΕΕ πολύ γρήγορα θα εξαπλωθεί, εντάσσοντας στις τάξεις της ομοσπονδίες, σωματεία, συνδέσμους, συντεχνίες, αδελφότητες επαγγελματιών και βιοτεχνών από όλη την Ελλάδα, φτάνοντας από τα 200 μέλη το 1921 στα 550 το 1925.

Με τις δράσεις της θα ενώσει τους επαγγελματίες και τους βιοτέχνες και θα διεκδικήσει δυναμικά την επίλυση πολλών και δύσκολων προβλημάτων που θα απασχολούν τους μικρομεσαίους για πολλά χρόνια, παρ’ όλες τις δυσκολίες που κατά καιρούς θα παρουσιάζονται και θα αφορούν τόσο τις αλλαγές στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό, όσο και τις εσωτερικές διαφωνίες, διασπάσεις και αντιρρήσεις.
Με τα χρόνια οι δράσεις της ΓΣΕΒΕΕ θα αυξηθούν, οι έμποροι θα ενταχθούν και αυτοί στη Γενική Συνομοσπονδία, που μετονομάζεται πια σε ΓΣΕΒΕΕ το 1988, και σταδιακά θα αποκτήσει νέους υποστηρικτικούς μηχανισμούς όπως το ΚΕΚ και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ με παραρτήματα σε έξι πόλεις της χώρας. Το 2019 γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της και περνώντας πια σε μια καινούρια εποχή καλείται να παίξει έναν νέο ρόλο στον 21ο αιώνα, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούν οι σημερινές συνθήκες στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. 

Επόμενη Σελίδα >