Η ΓΣΕΒΕΕ σήμερα

Στη νέα εποχή που διανύουμε από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010 έως τις μέρες μας η ΓΣΕΒΕΕ καλείται να παίξει για μια ακόμη φορά καθοριστικό ρόλο στον επαναπροσδιορισμό των αιτημάτων των επαγγελματοβιοχνών και εμπόρων. Έχοντας διατυπώσει τα τελευταία χρόνια έναν ξεκάθαρο λόγο ενάντια στις υφεσιακές πολιτικές και υπέρ της αναζωογόνησης της κατανάλωσης, με τη σταδιακή επαναφορά μισθών και συντάξεων στα προηγούμενα επίπεδα και με τη μείωση της φορολογίας, η ΓΣΕΒΕΕ προσπάθησε να διατηρήσει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοτών και μισθωτών, ενώ κινητοποιήθηκε για τη διατήρηση της κυριακάτικης αργίας, τη διευθέτηση των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών των μικρών επιχειρήσεων, των «κόκκινων δανείων» κ.α.. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώθηκαν απεργίες, συνέδρια, συναντήσεις με υπουργούς και πρωθυπουργούς, ενώ παράλληλα οι δραστηριότητες του ΚΕΚ και ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, συνέβαλαν, το πρώτο με την εκπαίδευση του κόσμου της εργασίας και το δεύτερο με τις έρευνές του, στη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και στην προσπάθεια κατανόησης της νέας κατάστασης.

Οι κινητοποιήσεις στα χρόνια των μνημονίων

Η ΓΣΕΒΕΕ συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες κινητοποιήσεις και απεργίες στα χρόνια των μνημονίων. Την περίοδο του 2010-2012, διαμαρτυρόμενη για τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές της χώρας, τα οποία έπλητταν και τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους και τα επόμενα έως το 2018, κινητοποιήθηκε εξίσου με την οργάνωση απεργιών κάθε φορά που θιγόταν κάποιο από τα βασικά ζητήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό ή η κυριακάτικη αργία, η χρηματοδότηση κ.α.

Θεσμικές συναντήσεις

Οι διεκδικήσεις της ΓΣΕΒΕΕ διατυπώνονταν πάντοτε όχι μόνο με τη μορφή κινητοποιήσεων αλλά και μέσω του θεσμικού της ρόλου ως Θεσμικού Κοινωνικού Εταίρου και τη συμμετοχή της στον Κοινωνικό Διάλογο. Την περίοδο των μνημονίων οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ έρχονται σε συνεχείς επαφές και συναντήσεις με κυβερνήσεις, υπουργούς και άλλους θεσμικούς φορείς και οργανισμούς προκειμένου να προωθήσουν ουσιαστικά τα αιτήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων σε μια εποχή που κινδύνευαν από τα έντονα μέτρα λιτότητας.

Η ευρωπαϊκή και διεθνής διάσταση της ΓΣΕΒΕΕ

Από το 1931 με τη συμμετοχή του στελέχους της ΓΣΕΒΕΕ Λαμπρινάκου σε διεθνές συνέδριο, στην πρώτη συμμετοχή του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Σταματόπουλου το 1946 στο Λουξεμβούργο για το δεύτερο παγκόσμιο επαγγελματοβιοτεχνικό συνέδριο, η ΓΣΒΕΕ δεν σταμάτησε να αναπτύσσει διεθνείς σχέσεις και να συμμετέχει σε διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς. Η ΓΣΕΒΕΕ είναι ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Βιοτεχνικών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UIAPME) συμμετέχοντας ανελλιπώς σε όλα της τα συνέδρια. Το 2013 εκλέγεται ο τότε πρόεδρός της Δημήτρης Ασημακόπουλος ως Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Βιοτεχνιών και Μικρών Επιχειρήσεων (UEAPME, νυν SMEUnited). Η ΓΣΕΒΕΕ στα χρόνια των μνημονίων συνέχιζε να ενισχύει τις επαφές τις με αντίστοιχες ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών και τη σύναψη συνεργασιών.

Το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Η δημιουργία του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ το 1995 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση των μελών της Συνομοσπονδίας, αναλαμβάνοντας την προαγωγή της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τόσο η ανάγκη για περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων και των διεκδικήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, όσο και η ανάγκη κατανόησης των τάσεων και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ικανοποιείται από την ίδρυση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 2006. Το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ έδωσε νέες δυνατότητες διερεύνησης του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος με την εκπόνηση επιστημονικών μελετών, τη διοργάνωση συνεδρίων, την προώθηση συνεργασιών, την υλοποίηση έργων υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σήμερα αποτελεί τον ερευνητικό πυλώνα της ΓΣΕΒΕΕ.

Η ΓΣΕΒΕΕ στη νέα εποχή

Στη στροφή του 21ου αιώνα και με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της η ΓΣΕΒΕΕ αποτιμώντας μεν με ειλικρίνεια τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και προσπαθώντας ταυτοχρόνως να ακολουθήσει νέους δρόμους θέτει ερωτήματα για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της και των δράσεων της. Από τα νέα οικονομικά και πολιτικά δεδομένα έως τις συνεχόμενες τεχνολογικές εξελίξεις και τον επαναπροσδιορισμό του χαρακτήρα των σύγχρονων κοινωνιών, οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι προσαρμόζονται αναδιατυπώνοντας παλαιά και θέτοντας νέα αιτήματα και ερωτήματα. Σε αυτό το περιβάλλον και δεδομένης της εποχής της σταδιακής αποδυνάμωσης του συνδικαλισμού η ΓΣΕΒΕΕ αναστοχάζεται και προσπαθεί να ενισχύσει την ταυτότητά της, επαναφέροντας στο επίκεντρο έννοιες όπως η συμμετοχή, η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση και ο συνδικαλισμός εν γένει.

< Προηγούμενη Σελίδα
Επόμενη Σελίδα >